Günün Hadis-i Şerifi

İslam ve insan hakkında ki düşünceler buradan

Moderatörler: K@rdeLen, acem_kızı

Mesajgönderen byn_alemdar » Cum Ağu 15, 2008 9:35 pm

Sahabe-i güzîn efendilerimizin Hadis ilminde herkesçe hüccet kabul edilen seçkinlerinden Hazreti Ebû Hureyre (radiyallahü anh)'ın rivayet ettiği bir hadis-i şerifte, Peygamber Efendimiz (aleyhi efdalüssalavâti vetteslîmât) şöyle buyurur:

"Aklın gereği, Allah (c.c)'a imandan sonra, O'nun için sevmek, sevilmek ve insanlarla dost
geçinmektir."

(Mecmeu'z-Zevâid, 8/17; Biraz farkla, Beyhakî, Sünen, 10/109; Taberanî, el-Mu'cemü's-Sağîr, 2/21)

15.08.08
Hiç kimseyim ben,hiç bişeyim....
byn_alemdar
SV Eskisi
SV Eskisi
Kullanıcı avatarı

Üye No: 87

Mesajgönderen byn_alemdar » Pzr Ağu 17, 2008 2:39 pm

Sahabe-i güzîn Efendilerimizden Abdullah İbn-i Selâm (radiyallahü anh) Peygamber Efendimiz (aleyhissalâtü vesselam)'ın şöyle dediğini nakleder:

"Ey İnsanlar! Selamı aranızda yaygın hale getirin.. Sofranız herkese açık olsun, çokça ikram edin.. sıla-ı rahimde de kusur etmeyin.. bir de insanların uykuya daldıkları anlarda,
gecelerin karanlığını namazla delin.. böylece selametle Cennet'e girin!."

(İbn-i Mâce, Et'ime, 1; Dârimî, Salât, 156)

16.08.08
byn_alemdar
SV Eskisi
SV Eskisi
Kullanıcı avatarı

Mesajgönderen byn_alemdar » Pzr Ağu 17, 2008 2:40 pm

Ebû Hureyre (radıyallahu azze ve celle anh) insanlık âleminin şeref tablosu Efendimiz (aleyhi ekmelüttehayâ)'nın şöyle buyurduğunu rivayet etmektedir:

"Mümin, aldansa da aldatmayı asla düşünmeyen ve şartlar ne olursa olsun her zaman kendi karakterini sergileyen bir asil; fâcir ise, türlü türlü ayak oyunlarına teşebbüs etmekten hiçbir zaman sıkılmayan seviyesiz bir zelildir."

Ebû Davud, Edep, 5; Tirmizî, Birr, 41; Müsned, 2/294
17.08.08
byn_alemdar
SV Eskisi
SV Eskisi
Kullanıcı avatarı

Mesajgönderen byn_alemdar » Pzt Ağu 18, 2008 11:34 pm

İbn-i Ömer ve Sehl ibn-i Sa'd (radıyallâhu anhümâ) hazretleri, Efendiler Efendisi'nin şöyle buyurduğunu naklederler:

Nasıl istersen öyle yaşa, fakat bil ki, bir gün mutlaka öleceksin. Kimi seversen sev ama unutma ki, bir gün ondan ayrılacaksın. Dilediğin gibi davran, lâkin şu da her zaman hatırında olsun ki, her yaptığının karşılığını mutlaka göreceksin.

Hâkim, Müstedrek, 4/360; Taberânî, Mu'cemu'l-Evsad, 4/306; Heysemî, Mecmeu'z-Zevâid, 2/252
byn_alemdar
SV Eskisi
SV Eskisi
Kullanıcı avatarı

Mesajgönderen byn_alemdar » Çrş Ağu 20, 2008 10:21 pm

Sahabe-i güzîn efendilerimizden Abdullah ibn-i Amr (radıyallahü anh) hazretleri, Peygamber-i zîşan Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)'in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir.

Dünyaya gönülde yer vermemek hem kalbi rahatlatır hem de bedeni. Ona perestiş etmek ise sadece tasa ve hüznü artırır. Gayr-ı ciddi ve laubali olmaya gelince, o, kalbi katılaştırmaktan başka hiçbir işe yaramaz.

Müsned-i Şihab, 1, 188; Feyzu'l-Kadîr, 4, 74

19.08.08
byn_alemdar
SV Eskisi
SV Eskisi
Kullanıcı avatarı

Mesajgönderen byn_alemdar » Çrş Ağu 20, 2008 10:22 pm

Abdullah ibn-i Ömer (radiyallahü anh) hazretleri, Efendiler Efendisi (aleyhissalâtü vesselam)'ın şöyle buyurduğunu rivayet ediyor:

"Hakiki saadet ve gerçek bahtiyarlık, Rabbine karşı halis kulluğunda her an biraz daha derinleşerek adım adım rıza-yı ilâhiye yürüyen bir insanın bu hal üzere çok uzun bir ömür sürmesidir."

Feyzu'l-Kadir, 4, 144; Müsned-i Şihab, 1, 206
20.08.08
byn_alemdar
SV Eskisi
SV Eskisi
Kullanıcı avatarı

Mesajgönderen byn_alemdar » Cmt Eyl 20, 2008 11:17 pm

''Size, uyduğunuz takdirde benden sonra asla sapıtmayacağınız iki şey bırakıyorum. Bunlardan biri diğerinden daha büyüktür. Bu, Allah (c.c)'ın Kitabı'dır. Semadan arza uzatılmış bir ip durumundadır. (Diğeri de) kendi neslim, Ehl-i Beyt'imdir. Bu iki şey, cennette Kevser havuzunun başında bana gelip (hakkınızda bilgi verinceye kadar) birbirlerinden ayrılmayacaklardır. Öyleyse bunlar hakkında, ardımdan bana nasıl bir halef olacağınızı siz düşünün." (Tirmizi, Menakıb 77)

21.08.08
byn_alemdar
SV Eskisi
SV Eskisi
Kullanıcı avatarı

Mesajgönderen byn_alemdar » Cmt Eyl 20, 2008 11:18 pm

Hz. Ali'nin (r.a.) rivayet ettiğine göre: Hz. Peygamber (Aleyküm Selam.) şöyle buyurmuştur: "Benim ağzımdan yalan uydurmayınız! Her kim benim ağzımdan yalan söylerse ateşe girsin!"
Müslim, Mukaddime, 2 ( l,10)

22.08.08
byn_alemdar
SV Eskisi
SV Eskisi
Kullanıcı avatarı

Mesajgönderen byn_alemdar » Cmt Eyl 20, 2008 11:18 pm

Ebu Hureyre'den (r.a.) rivayet edildiğine göre: Allah (c.c) Resulü (Aleyküm Selam.): "Pehlivan, herkesi yenen kimse değildir. Pehlivan ancak öfke zamanında kendini tutan kimsedir" buyurmuştur.
Müslim, Birr, 107 (lll, 2014

23.08.08
byn_alemdar
SV Eskisi
SV Eskisi
Kullanıcı avatarı

Mesajgönderen byn_alemdar » Cmt Eyl 20, 2008 11:19 pm

Adiy b. Hatim (r.a.) anlatıyor: Resulüllah'ın (Aleyküm Selam.) şöyle buyurduğunu işittim: "Sizden her kim, bir hurmanın yarısı ile de olsa kendini ateşten korumaya gücü yeterse bunu yapsın."
Müslim, Zekat, 66 (l, 703)

24.08.08
byn_alemdar
SV Eskisi
SV Eskisi
Kullanıcı avatarı

Mesajgönderen byn_alemdar » Cmt Eyl 20, 2008 11:20 pm

Adiy b. Hatim (r.a.) anlatıyor: Resulüllah'ın (Aleyküm Selam.) şöyle buyurduğunu işittim: "Sizden her kim, bir hurmanın yarısı ile de olsa kendini ateşten korumaya gücü yeterse bunu yapsın."
Müslim, Zekat, 66 (l, 703)

25.08.08
byn_alemdar
SV Eskisi
SV Eskisi
Kullanıcı avatarı

Mesajgönderen byn_alemdar » Cmt Eyl 20, 2008 11:21 pm

Hazreti Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh)'ın rivayet ettiğine göre,
Ruh-u Seyyidi'l-Enâm (aleyhi elfü elfi salâtin ve selâm) Efendimiz şöyle buyurmuştur:

Kim bir mü'minin dünyevî sıkıntılarından birini giderirse, Allah (c.c) Teâlâ da onun Kıyamet gününe ait meşakkatlerinden birini giderir. Kim darda kalmış bir insana kolaylık gösterirse, Cenâb-ı Allah (c.c) da onun hem dünyadaki hem de ahiretteki işlerini kolaylaştırır. Kim bir müslümanın ayıbını örterse, Allah (c.c) (celle celalühu) da onun kusurlarını gizler, onu dünyada ve âhirette rezil rüsvay olmaktan muhafaza eder. Bir mü'min, kardeşinin yardımına koştuğu müddetçe, Mevlâ-yı Müteâl'de onun yardımcısı olur.

Cenâb-ı Allah (c.c), ilim tahsil etmek maksadıyla yola çıkan kimseyi sonu varıp Cennet'e ulaşan yollardan birine dahil eder ve o yolda yürümeyi o kimseye kolaylaştırır. Bir grup insan, Allah (c.c)'ın kitabını okumak, aralarında tedris etmek ve Cenâb-ı Hakk'ın kelamından O'nun marziyatını öğrenmek üzere Allah (c.c) Teâlâ'nın evlerinden herhangi birinde toplanırsa, müzakere esnasında üzerlerine mutlaka sekîne iner, rahmet onları her yandan kuşatır, melekler çevrelerini sarar ve Mevlâ-yı Müteâl, huzurunda bulunan mukarreb meleklere onlardan bahseder.

Ne var ki, bir kimse amellerindeki kusurlar yüzünden yavaşlar ve ilim yolunda geride kalırsa, soyu-sopu ve ecdadının fazileti onu hızlandıramaz; öyleyse, hiçkimse nesebine güvenip de salih amelleri ihmal etmemelidir.

{Müslim, Zikr: 38, (2699); Ebû Dâvud, Edeb: 68, (4946)}

26.08.08
byn_alemdar
SV Eskisi
SV Eskisi
Kullanıcı avatarı

Mesajgönderen byn_alemdar » Cmt Eyl 20, 2008 11:22 pm

Enes bin Malik hazretleri Rasulüllah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in şöyle buyurduğunu rivayet etmektedir:

İçine düştüğü bir hatanın pişmanlığıyla kıvranan bir insan diliyle istiğfar etmese de affolunur.

Müsnedü'ş-Şihâb, 1/264; el-Firdevs, 37 558

27.08.08
byn_alemdar
SV Eskisi
SV Eskisi
Kullanıcı avatarı

Mesajgönderen byn_alemdar » Cmt Eyl 20, 2008 11:23 pm

Enes bin Malik (ra) anlatıyor:
Çölden gelen bir bedevi, Peygamber Efendimiz'e (sas) "kıyamet ne zaman kopacak?" diye sordu. Allah (c.c) Rasulü (sas):"Sen ona ne hazırladın?" dedi. Bedevi, "Allah (c.c) ve Rasulüllah'ın sevgisini amel olarak hazırladım (ben onları çok seviyorum)."
Sevgi Peygamberi şöyle buyurdu: "O halde sen sevdiklerinle berabersin."

(Müslim, Bir ve's-Sıla, 161)

28.08.08
byn_alemdar
SV Eskisi
SV Eskisi
Kullanıcı avatarı

Mesajgönderen byn_alemdar » Cmt Eyl 20, 2008 11:24 pm

Ebû Mûsâ (radıyallahu anh) hazretlerinden rivayet edildiğine göre;
Rasûl-ü Ekrem (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz şöyle buyurmuştur:

Saçı–sakalı ağarmış müslümana, Kur'an-ı Kerim'i usûlüne uygun olarak okuyan, içindekiyle amel hususunda ölçüyü aşmayan ve ondan uzaklaşmayan âlime ve herkesin hakkını gözetmeye çalışan âdil idareciye hürmet etmek, Allah (c.c) Teâlâ'ya duyulan saygı ve ta'zimden ileri gelir.

[Ebû Dâvud, Edeb: 23, (4843)]

29.08.08
byn_alemdar
SV Eskisi
SV Eskisi
Kullanıcı avatarı

ÖncekiSonraki

Dön İslam ve İnsan

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir